‘Sømærke’ af Lærke Kløvedal

’Sømærke’ er ikke bare virkelig velskrevet, det er også en meget reflekteret fortælling om at komme overens med sit ophav …

’Sømærke’ er en selvbiografisk dannelsesroman skrevet af Lærke Kløvedal, datter af hele Danmarks Troels Kløvedal – verdensomsejler, eventyrer, hippie og far til 9 børn.

Netop forholdet til faderen er det alt overskyggende tema i ’Sømærke’. Et forhold, som var præget af fravær. Til dels på grund af den åbenlyse omstændighed, at Troels Kløvedal i lange perioder af datterens barndom, sejlede på de syv verdenshave i Nordkaperen.

Til Lærke Kløvedals sorg var faderens fravær dog også en realitet i de perioder, hvor Troels Kløvedal opholdt sig og boede i Danmark. Der var så mange rejseskildringer, der skulle skrives, så mange nye eventyr, der skulle planlægges og alt muligt andet, som åbenbart trak mere end samvær med datteren.

Lærke Kløvedal tilbragte det meste af barndommen i Thy, hvor hun boede sammen med sin mor. En kvinde, der arbejdede hårdt for at være både mor og far for sin datter. En opgave, som den voksne Lærke Kløvedal har indset, at hendes mor faktisk lykkedes rigtig godt med.

Fortællingen er bygget op gennem erindringsglimt, der følger en kronologisk rækkefølge. Det gør, at selvom der er begivenheder og perioder af Lærke Kløvedals liv, som er udeladt af fortællingen, så får læseren alligevel en helstøbt læseoplevelse.

’Sømærke’ er ikke bare virkelig velskrevet, det er også en meget reflekteret fortælling om at komme overens med sit ophav og (heldigvis!) finde kærligheden andre steder end lige der, hvor den helt selvfølgeligt burde have været.

Lærke Kløvedal
Sømærke
222 sider
Gutkind, 1. udgave, 2023

You might also like

No Comments

Leave a Reply