‘Adéle Bedeau forsvinder’ af Graeme Macrae Burnet

… man sidder tilbage med følelsen af at være blevet trukket rundt ved næsen fortællingen igennem …

Jeg har tidligere anbefalet ’Hans blodige projekt’ af Graeme Macrae Burnet. En sand perle af en roman, som gjorde mig nysgerrig på Graemes forfatterskab. Med ’Adéle Bedeau forsvinder’ tager Graeme igen fusen på læseren.

Handlingen finder sted i en lille by på grænsen mellem Frankrig og Schweiz. Her møder vi den ensomme bankdirektør, Manfred Baumann, som dag efter dag besøger den samme café og indtager sin frokost, alt imens han sender lange blikke efter den unge servitrice, Adéle. Manfred er ensom, kejtet og har ingen nære relationer. I stedet drømmer han om, hvordan tingene kunne have været, mens den ene grå dag tager den næste. Lige indtil den aften, hvor Adéle forsvinder.

På banen melder sig den midaldrende kriminalopdager, Gorski. En mand, som lever i et kærlighedsløst ægteskab med en kvinde, der mener, at hendes ægtemand er ambitionsløs. Gorski selv har i mere end tyve år været plaget af et uopklaret mord på en ung kvinde. En sag, som trækker tråde til nutiden. Måske til Adéles forsvinden og måske til Manfred Baumann.

Selvom ovenstående lyder som en gængs krimifortælling, så er romanen mest af alt et portræt af et ensomt menneske. Manfred Baumann er så styret af sine egne mere og mere paranoide forestillinger om andre menneskers meninger om ham, at han finder det nemmest at holde alle fra livet. Dette til trods for, at ensomheden og længslen efter nærhed og kærlighed gør ham til et dybt ulykkeligt menneske.

Romanens forfatter forstår ikke bare at skrue et rigtig godt plot sammen. Graeme mestrer også at forlede sin læser, så man sidder tilbage med følelsen af at være blevet trukket rundt ved næsen fortællingen igennem. Det er mesterligt gjort, og der skal lyde en stor anbefaling herfra.

Graeme Macrae Burnet
Adéle Bedeau forsvinder
251 sider
LUX, 1. udgave, (2014) 2022You might also like

No Comments

Leave a Reply