Tørke af Jane Harper

Uigennemskueligt, overraskende og troværdigt plot…

Tørke er australske Jane Harpers debutroman fra 2016. Romanen er ikke bare udgivet i over 30 lande – den har også høstet diverse priser: Fx kårede Amazon den til årets spændingsroman i 2017. 

Handling og personer: Romanen tager sin begyndelse under en voldsom og langstrakt tørkeperiode i den lille australske by, Kiewarra. En tørke, der har varet så længe, at farmerne går fallit på stribe, og hvor byen er i konstant alarmberedskab over for naturbrande, som i værste fald kan udslette både byen og dens indbyggere. Men byen er ikke kun plaget af tørken og dens konsekvenser; der er også blevet begået ikke bare ét, men hele tre brutale mord på en farmer, Luke Hadler, hans kone og deres lille søn.

Luke Hadlers barndomsven, Aaron Falk, vender hjem til Kiewarra for at deltage i begravelsen af familien. Aaron forlod ellers byen over hals og hoved for mange år tilbage, efter han blev mistænkt for at have haft noget at gøre med mordet på en ung kvinde, Ellie, som var Aarons og Lukes gode veninde. I de mellemliggende år er Aaron blevet uddannet inden for politiet, og selvom hans speciale er efterforskning af økonomisk kriminalitet, vikles han hurtigt ind i efterforskningen af mordet på sin barndomsven og dennes kone og søn. Aaron er dog bestemt ikke velkommen tilbage i Kiewarra, hvor indbyggerne udmærket husker, hvorfor Aaron i sin tid rejste fra byen. Han udsættes både for personlig chikane og for hindringer af den efterforskning, han forsøger at foretage sammen med den lokale betjent.

Undervejs i de dage, som Aaron ret ufrivilligt ender med at tilbringe i sin barndomsby, møder han både en gammel flamme, Gretchen, gamle fjender og bliver nødt til at forholde sig til både, hvad der skete, dengang Ellie blev dræbt, og hvad der kan have drevet nogen til at dræbe ikke bare Luke, men også dennes kone og lille søn.

Romanens hovedperson er Aaron Falk, og det er gennem hans oplevelser, tanker og refleksioner, læseren oplever Kiewarra og dens indbyggere. Handlingen er opbygget med krydsklip mellem nutiden og datiden, hvor vi får indsigt i venskabet mellem Aaron, Luke, Ellie og Gretchen. Datiden markeres med kursiv i teksten, og i disse klip er det ikke kun Aarons tanker vi får del i, men også bl.a. de tre venners. De bliver en slags ”stemmer fra fortiden”, der sammen giver læseren en indsigt i, hvad der rent faktisk skete dengang, og hvordan personerne forholdte sig til hinanden.

Opbygning: Det virker rigtig godt med disse krydsklip, og som læser får man en oplevelse af at være en flue på væggen, som handlingen skrider frem. Handlingsopbygningen skaber to handlingsforløb: A) datiden, hvor hændelserne leder frem mod mordet på Ellie og B) nutiden, hvor der søges en opklaring på mordet på Luke og hans kone og barn. Disse to handlingsforløb flettes løbende sammen ved hjælp af krydsklipningen, og det klarer Jane Harper ret elegant.

Portrætterne af både Aaron, Ellie og Gretchen er gode, men jeg mangler en dybere karakteristik af Luke. Undervejs fremstilles han på en måde, så man hele tiden svinger mellem at opfatte ham som ond, så god, så ond igen, og jeg tænker, forfatteren har gjort dette, for netop hele tiden at gøre læseren i tvivl. Det giver mening, også af hensyn til plottet, som jeg selvfølgelig ikke skal afsløre her, men jeg må indrømme, at det undervejs i læsningen ikke bidrog til meget andet end at irritere mig – nok fordi, det var et meget åbenlyst ”forfatterkneb”.

På grund af ovennævnte var det lidt sejt at komme gennem lidt mere end første halvdel af romanen og også derfor, jeg kun kan svinge mig op til en bedømmelse på 4 dråber. I den sidste del blev jeg dog overvundet: For det første var plottet simpelthen uigennemskueligt for mig, og jeg elsker, når jeg ikke kan regne sammenhængene ud. Det kræver sin forfatter at skabe et plot, der ikke bare er uigennemskueligt, men som endda også er troværdigt, og det lykkes altså til fulde for Jane Harper i Tørke. Jeg vil derfor glæde mig til at læse mere af Jane Harper.

Du skal læse Tørke, hvis du elsker en krimi med et uigennemskueligt plot. En krimi, hvor du hele tiden skal være opmærksom på de små detaljer, der tilsammen udgør det samlede puslespil. Du skal også læse Tørke, hvis du elsker en roman med en opbygning, hvor flere handlingsforløb flettes sammen på tværs af tid, og hvor alle handlingsforløbene er nødvendige for at forstå romanens personer til fulde.

Jane Harper, Tørke

354 sider, People’sPress,

2. udgave, 1. oplag, 2018 (oprindelig udgave 2016)

You might also like

No Comments

Leave a Reply