‘Til paradis’ af Hanya Yanagihara

For nogle år siden læste jeg Hanya Yanagiharas mastodontroman, ’Et lille liv’, hvorefter jeg sad tilbage med følelsen af at være blevet mentalt voldtaget. Selvom jeg var på halen over, hvor smukt forfatteren skriver, fandt jeg, at hendes udpensling af gruen i fortællingen, var ikke bare unødvendig, men også ødelæggende for min oplevelse af en ellers fantastisk fortælling.

I ’Til paradis’ går Hanya Yanagihara mindre direkte til værks, og her har hun mig til gengæld med hele vejen.
Handlingen er inddelt i tre forskellige fortællinger, som foregår med 100 års mellemrum i USA – nærmere bestemt i 1893, 1993 og 2093. Navnene på personerne går igen, det samme gør enkelte stedsangivelser og tematikkerne, men derudover er fortællingerne adskilte og bidrager hver især med et tidsbillede.

I første del, som foregår i 1893, møder vi en ung mand, der er så tynget af sit velhavende ophav, at han for længst har mistet sig selv. Det er umuligt for ham at følge sit hjerte, og derved mister han ikke bare sig selv, men også glæden ved livet.

I 1993 møder vi en anden ung mand, der hungrer efter sin fars opmærksomhed. Faderens kærlighed til sønnen er uendelig, men han lammes i både overført og bogstaveligste forstand, så det bliver umuligt for ham at give sønnen den kærlighed, som drengen har brug for. I stedet flygter sønnen til New York, hvor han undertrykker sig selv for at gøre sig fortjent til en ældre mands beskyttelse og opmærksomhed.

Fortællingen i 2093 foregår i et dystopisk og uhyggeligt samfund hærget af mange års epidemier, hvor et totalitært styre regulerer de overlevendes liv og færden. Her forsøger en ung kvinde at forstå sin mands besynderlige opførsel og de valg, hendes bedstefar har truffet på hendes vegne.

I alle tre fortællinger er homoseksualitet det gennemgående tema. Det samme er tematikker omkring familie, opgør med fortiden, familiens snærende bånd og længslen efter kærlighed. Overordnet set handler fortællingerne om, hvor let man kan blive offer for andres vilje, hvis man aldrig får lov at stå ved og stå op for sig selv.

Til paradis’ handler også om at gøre sig erfaringer livet igennem. Erfaringer, der dog ikke nødvendigvis gør det muligt at rette op på fortidens synder, uanset hvor hårdt det enkelte menneske prøver.

Hanya Yanagiharas smukke, poetiske sprog indfanger læseren og gør det til en fornøjelse at læse sig igennem den mere end 700 sider lange roman.

Hanya Yanagihara
Til paradis
730 sider
Politikens Forlag, 1. udgave, 2022

You might also like

No Comments

Leave a Reply