‘Børnene på Hidden Valley Road’ af Robert Kolker

… De helt store tabere i den omfattende tragedie var ikke de syge brødre, men derimod de raske søskende …

’Børnene på Hidden Valley Road’ er den hjerteskærende beretning om den amerikanske familien Galvin, hvor hele 6 af familiens 12 børn blev diagnosticeret med skizofreni inden voksenalderen. Men romanen er også en objektiv undersøgelse af den udvikling, som forskningen i skizofreni har gennemgået fra 1960’erne og frem til i dag.

Mellem 1945 og 1965 fik Don og Mimi Galvin 12 børn. Ægteparret ønskede sig en velfungerende storfamilie baseret på kristne værdier, hvor uddannelse, sport og sammenhold var familiens fundament. I en årrække lod det til, at Don og Mimis familiedrømme var gået i opfyldelse. Men så begyndte deres ældste søn at opføre sig en smule underligt for derefter at blive decideret psykotisk og afkoblet fra den virkelige verden. Kort efter brød psykoser også ud hos først én, senere yderligere fire af ægteparret Galvins sønner, som alle 6 fik konstateret skizofreni.

Familieidyllen var for altid smadret. I stedet fulgte en uafbrudt årrække med den ene mere vanvittige situation efter den anden: Voldsomme slagsmål brødrene i mellem, fysiske og seksuelle overgreb på hinanden og yngre søskende, og som om, det ikke var tragedier nok, så slog en af brødrene sin kæreste og sig selv ihjel.

I takt med ovenstående fulgte udstødelse af lokalsamfundet, som blev mere og mere skræmt af brødrene Galvins opførsel. Brødrene blev på skift indlagt talrige gange på diverse psykiatriske hospitaler, og de blev medicineret med større og mindre held fra gang til gang. Én ting var dog sikkert: Intet lod til at hjælpe brødrene på den lange bane.

De helt store tabere i den omfattende tragedie var ikke de syge brødre, men derimod de raske søskende, som blev negligeret gennem deres opvækst. Ikke på grund af manglende vilje fra Don og Mimis side, men fordi de syge børn fyldte absolut alt i familiens liv. ’Børnene på Hidden Valley Road’ bliver dermed en beskrivelse af, hvordan alvorlig psykisk sygdom traumatiserer ikke bare de syge selv, men også deres omgivelser, og hvor magtesløse de pårørende er i kampen mod sygdommens vindmøller.

Bogens forfatter, Robert Kolker, er journalist, og det skinner tydeligt igennem i hans objektive formidling af familien Galvins historie. Kolkers arbejde baserer sig på et enormt kildemateriale, samt talrige interviews med familiemedlemmer, forskere m.fl. Særligt tydelig fremstår den journalistiske vinkel i beskrivelsen af forskernes studier af skizofreni og den særlige rolle, som familien Galvin kom til at spille i den udvikling, som forskningen i sygdommen har gennemgået de seneste 40 år.

Robert Kolker
Børnene på Hidden Valley Road
385 sider
Svane & Bilgrav, 1. udgave, 2023

REKLAME: Jeg har købt bogen hos Tales.dk

You might also like

No Comments

Leave a Reply