‘Afghanerne’ af Åsne Seierstad

… en talibansk talemåde slår fast, at ”den bedste burka er at blive hjemme”…

Mange husker sikkert Åsne Seierstads bog, ’Boghandleren i Kabul’, som forfatteren høstede både stor anerkendelse, men senere også en del kritik for. Kritikken kom bl.a. fra boghandleren selv, som mente, at den norske journalists fremstilling ikke var i overensstemmelse med sandheden. Boghandleren mente, at Åsne Seierstad dermed havde krænket hans families ære, og at han nu levede et liv i skam.

Hvorvidt ovenstående kritik var berettiget, vil nok altid være påstand mod påstand. Sikkert er dog, at i ’Afghanerne’ tager Åsne Seierstad os endnu engang med tilbage til Afghanistan og bruger et afsnit på grundigt at forklare, hvordan hun har indsamlet sit kildemateriale, og hvordan hun har tilgået sine kilder. Nærmere bestemt Jamila, som hele sit liv har kæmpet for kvinders rettigheder i Afghanistan og Bashir, der som ung mand bliver en del af Taliban og arbejder sig vej til toppen i organisationen. Sidst, men ikke mindst, får vi historien om Ariana, der brillerer på jurastudiet og har et mål om at blive dommer, indtil Taliban overtager magten i landet og smadrer ikke bare Arianas, men også et væld af andre afghanske piger og kvinders drømme.

Stærkt står beskrivelsen af, hvordan veluddannede kvinders viden og evner med et slag går tabt, da kvinderne tvinges væk fra det offentlige liv og arbejdspladserne. Hvis kvinderne derefter bevæger sig uden for hjemmet, befaler Talibans dekreter, at kvinderne skal være iklædt Burka, mens en talibansk talemåde slår fast, at ”den bedste Burka er at blive hjemme!”

Kort efter Talibans overtagelse af magten bryder sundhedsvæsenet sammen, og Afghanistan bevæger sig fra at være et samfund i fremgang til at være et samfund på kanten af ruin. Et samfund, hvor de unge sniger sig til at se Netflix-serier, som ’Stranger Things’, mens middelalderlige dogmer regulerer alt og undertrykker befolkningen uden for (og i høj grad også inden for) hjemmenes mure.

’Afghanerne’ er på alle måder ubehagelig og trist læsning. Samtidig bidrager bogen med masser af information om Afghanistans historie, og hvordan Taliban har været i stand til at sætte sig så tungt på magten i landet. De tre personfortællinger sætter de historiske fakta i perspektiv, og som læser sidder man tilbage med oplevelsen af for alvor at være blevet klogere på et land, hvor hele samfundsstrukturen ændrede sig dramatisk fra den ene dag til den anden.  

REKLAME: Bogen kan købes og lyttes hos Tales.dk

Åsne Seierstad
Afghanerne
462 sider
Politikens Forlag, 1. udgave, 2022

You might also like

No Comments

Leave a Reply