’De siger jeg er psykopat’ af Tine Wøbbe i samarbejde med Kristina Antivakis

…psykopaterne lever iblandt os – både dem, som aldrig får diagnosen og dem, som trækker et spor af ødelæggelse bag sig...

I ’De siger jeg er psykopat’ gennemgår chef- og retspsykolog ved Sct. Hans, Tine Wøbbe, og journalist, Kristina Antivakis, seks typer af dyssocial personlighedsstruktur. Diagnosen, som mere populært er kendt som psykopati.

Vi møder tyrannen, dukkeføreren, den kriminelle og flere andre typer af psykopater, som alle har det til fælles, at de lever og agerer i samfundet. Nogle af typerne optræder i medierne, når de begår kriminalitet, andre bliver aldrig diagnosticeret. Fælles for dem alle er dog, at deres personlighedsstruktur påvirker ikke bare psykopaternes egne liv, men også deres pårørendes og de mennesker, som krydser psykopaternes veje.

I bogen præsenteres vi for seks forskellige personer, som hver især repræsenterer en af de forskellige typer af dyssocial personlighedsstruktur. Vi hører med psykopaternes egne ord, hvordan de har oplevet deres opvækst og relationer til forældre og søskende. Vi hører, hvordan de har prøvet kræfter med uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet, og vi hører, hvilket liv de lever som voksne. Særligt interessant er det at læse, hvordan psykopaterne opfatter sig selv og det omgivne samfund. Nogle af dem ville ønske, at de havde en anden personlighedsstruktur, mens andre af dem ser det som en fordel i forhold til at opnå, hvad de ønsker sig af livet og af andre mennesker.

’De siger jeg er psykopat’ bidrager som sådan ikke med en masse ny viden, men dét, som gør bogen til noget særligt, er, at man her får lov at høre psykopaternes egne stemmer. Det gør fortællingerne meget konkrete og personlige og bidrager til, at Tine Wøbbes analyse og vurdering af de seks forskellige typer står knivskarpt. Derfor kravler det også helt ind under huden på læseren, når Tine Wøbbe til slut slår fast, at der ingen behandling findes for psykopati. Ender man på den ene eller anden måde i en relation til en psykopat, er Tine Wøbbes råd derfor, at man hurtigst muligt gør sig fri af relationen. For i bedste fald dræner psykopaterne deres relationer for mentalt overskud. I værste fald trækker de et spor af fysisk og psykisk ødelæggelse efter sig.

Tine Wøbbe i samarbejde med Kristina Antivakis
’De siger jeg er psykopat’
253 sider
Politikens Forlag, 1. udgave, 1. oplag, 2023

You might also like

No Comments

Leave a Reply