‘Venligheden’ af John Ajvide Lindqvist

I ’Venligheden’ er det også de finurlige og skæve personer, som griber læseren om hjertet og suger læseren ind i romanens handling …

John Ajvide Lindqvists forfatterskab virker en smule overset her i Danmark. Efter min mening er det en skam! For den svenske forfatter kan noget helt særligt – både hvad angår miljø- og personbeskrivelser, men også når det gælder at skabe et anderledes plot. Det slog han fast med stor tydelighed i sin til dato nok mest kendte roman, ’Lad den rette komme ind’, som også findes i en glimrende filmatisering.

I ’Venligheden’ er det også de finurlige og skæve personer, som griber læseren om hjertet og suger læseren ind i romanens handling. Vi møder Johan, Max og Marko, som har været venner siden barndommen. Johan er vokset op med en psykisk syg mor og arbejder i en bowlinghal, mens han i det skjulte skriver på en roman. Max er ud af en velhavende familie, men Max kæmper med psykisk sygdom og sine indre dæmoner. Det samme gør Marko, selvom han tilsyneladende er nået til tops i samfundet på trods af sin baggrund i små kår i en bosnisk flygtningefamilie.

Ved et sammenfald af tilfældige begivenheder møder de tre venner Anna og Siw. Et par overvægtige veninder, som begge ”roder rundt” på bunden af samfundet. Fælles for romanens personer er, at de alle jagter kærligheden og en mening med tilværelsen. Gennem denne søgen når de hinanden på tværs af deres indbyrdes forskelligheder.

John Ajvide Lindqvist formår med sin forfattersnilde at tilføre handlingen diverse sindrige sideplots, som til sammen gør romanen til en både spændende og medrivende fortælling. Bl.a. driver en gul container med en uhyggelig last i land. Annas kriminelle og utilregnelige lillebror bringer kaos og desperation ind i fortællingen, og Siw og Max finder ud af, at de begge har evnen til at forudse (og måske forhindre) fremtidige begivenheder.

John Ajvide Lindqvist
Venligheden
693 sider
Modtryk, 1. udgave, 2021You might also like

No Comments

Leave a Reply