Den spanske syge af Tommy Heisz

Glimrende (historie)formidling, som gør epidemiens omfang og de enorme menneskelige konsekvenser tydelig og nærværende…

I sommeren og efteråret 1918 blev Danmark ramt af en dødbringende influenza-epidemi. Epidemien blev kendt som Den spanske syge og skyllede henover landet med død og sorg til følge.

Særligt uhyggelig er beskrivelsen af, hvordan Den spanske syge gik i land i Helsingør en juli-dag sammen med besætningen fra en torpedobåd. Selvom fakta er, at Den spanske syge i virkeligheden nok var kommet til Danmark noget før, så kan ovennævnte beskrivelse ikke undgå at give associationer til, hvordan pesten i Middelalderen ”gik i land” i Europas havnebyer sammen med besætningerne fra handelsskibene.

Tiltagende panik: Til at begynde med blev de tiltagende influenza-tilfælde slået hen og bagatelliseret af lægestanden og de offentlige myndigheder. Men som Tommy Heisz beskriver i sin bog, så blev det ret hurtigt tydeligt for alle i det danske samfund, at en dødbringende sygdom var på hastig fremmarch. København kom hurtigt til at virke som en spøgelsesby i takt med, at byens borgere holdt sig mest muligt væk fra offentlige steder, og presset steg på byens hospitaler, indtil der nærmest herskede panik blandt læger og plejepersonale. Et billede, der også hurtigt kom til at tegne sig i andre af landets større byer.

De efterladtes ”stemmer”: Selvom ”Den spanske syge” ret beset er en fagbog, så vælger Tommy Heisz at lægge stor vægt på øjenvidneberetninger fra de personer, der oplevede Den spanske syge på tæt hold: Læger, sygeplejersker, præster og pårørende. Tommy Heisz inddrager også dødsannoncer og uddrag af avisartikler. Disse kilder gør de historiske begivenheder yderst nærværende og fjerner den professionelle distance, der ofte optræder i faglitteraturen. Man skal være yderst ”hård i filten” for ikke at lade sig røre at de hjerteskærende beretninger om børn, der i løbet af få dage er helt alene i verden, efter at både forældre og søskende er døde. Eller beretningerne om den uhyggelige og dommedagsagtige stemning, der prægede København i efteråret 1918.

Den spanske syge gjorde ikke forskel: Den spanske syge ramte alle samfundslag og gjorde ikke forskel på rig og fattig, som det fx var tilfældet med tyfus og difteri. Sidstnævnte slog oftest ned blandt de fattigste befolkningsgrupper på grund af de dårlige sanitære forhold, som prægede de fattige boligområder. I bogen hører vi både om den rige guldsmed Georg Jensens sorg over at miste sin kone til Den spanske syge og om de fattige svenske daglejere, der lå syge på tynde halmmadrasser på et loft på en gård udenfor Kolding.

Glimrende (historie)formidling: Tommy Heisz formår at gøre historien tilgængelig og nærværende for læsere, der ikke selv ville have givet sig i kast med mere gængse fagbøger om tiden, hvor Den spanske syge hærgede Danmark. Forfatterens journalistiske baggrund fornægter sig ikke – her er virkelig researchet grundigt og tænkt nøje over, at bogens målgruppe er læsere uden mere end almindelig historisk indsigt. Ovennævnte fokus på øjenvidneberetningerne gør fortællingen personlig og mulig at relatere til, og med en sådan historieformidling har Tommy Heisz virkelig ramt plet.

Du skal læse Den spanske syge, hvis du interesserer dig for historiske emner, men ikke har lyst til at læse gængs faglitteratur, hvor sproget er akademisk og tungt. Du skal også læse Den spanske syge, hvis du synes, det er spændende at læse om konkrete menneskeskæbner fra en anden tid, som kan være med til at sætte dit eget liv og din egen hverdag i perspektiv.  

Tommy Heisz                                                                 

Den spanske syge

383 sider

Politikens Forlag, 1. udgave, 1. oplag, 2018

You might also like

1 Comment

  • […] dig at læse Den blege rytter. Dygtige formidlere af tungt fagstofJeg har tidligere anbefalet Tommy Heisz’ bog, Den spanske syge, her på bloggen. En bog, som jeg ved, har fået fornyet opmærksomhed (hvilket den, efter min […]

Leave a Reply