David & Goliat af Malcolm Gladwell

Når man intet har at miste, kan man se stort på de regler, som andre har vedtaget…

I David & Goliat, tager den amerikanske journalist, Malcolm Gladwell, udgangspunkt i den bibelske fortælling om hyrdedrengens kamp mod, og besejring af, en kampvant kæmpe. David var en underdog, der forstod at tænke utraditionelt og vende dét, der umiddelbart blev anskuet som en ulempe, til sin fordel. Kæmpen, Goliat, blev derimod et eksempel på, at kæmper ikke altid er så magtfulde, som de umiddelbart fremstår. Og at dét, der som udgangspunkt anskues som en fordel, nogle gange ender med at være en ulempe.

Underdogs ender ofte med at vinde…
Men hvad er det, der gør, at nogle personer, som umiddelbart har store odds imod sig, alligevel ender med at vinde eller få stor succes i livet? Det undersøger Malcolm Gladwell bogen igennem, og hans overordnede konklusion er, at det ikke er på trods af de odds, underdogs’ne har imod sig… men derimod på grund af dem. Kombineret med en total mangel på interesse for, hvad andre måtte mene om dem og deres projekter.

Undervejs i David & Goliat møder vi fx den stærkt ordblinde David Boies, der klarede sig gennem jurastudiet og endte som meget succesfuld procesadvokat. David Boies’ ordblindhed havde tvunget ham til i stedet at opøve en imponerende evne til at memorere enorme mængder af stof udenad. Og til at være så opmærksom og skarp på det talte sprog, at absolut intet gik hans næse forbi ved forelæsningerne på universitetet og senere hen i retssalen.

Vi møder også den amerikanske læge, Jay Freireich, der i 1960’erne revolutionerede behandlingen af kræft. Vejen til de banebrydende resultater var dog i dén grad et langt sejt træk op ad bakke for Freireich, som blev hånet af sine kollegaer og beskyldt for at torturere de kræftsyge børn, som var Freireichs patienter. Kollegaerne var bestyrtede, når Freireich behandlede de syge børn med medikamenter (kemo), som i sig selv kunne slå børnene ihjel, og når han insisterede på at fortsætte med at behandle patienter, som ellers var erklæret kræftfrie. En procedure, som dengang virkede absurd.

Hvordan fandt Freireich modet til i den grad at gå mod strømmen og ikke lade sig påvirke af andres holdninger? Teorien er, at det skyldtes, at Freireich såmænd allerede havde oplevet dét, der var langt værre. En følelse af, at intet kunne ramme ham, efter at han havde overlevet rædslerne i en barndom så forfærdelig, at han ikke kunne huske store dele af den.

…og giganter med at falde
Samme oplevelse af usårlighed prægede indbyggerne i London under den tyske Blitz, hvor bomberne regnede ned over den britiske hovedstad. I stedet for at skræmme indbyggerne fra vid og sans og skabe en tilstand af panik, resulterede Blitzen i en stærk følelse af samhørighed og mod blandt Londons indbyggere, der tog bombardementerne med ophøjet ro og undlod at flygte ud af byen.

Følelsen af ikke at have noget at miste, giver modet til at turde bryde de regler, der er opsat af andre. David & Goliat slår fast, at mod ikke er noget, vi pr. definition er i besiddelse af. En person tilegner sig derimod mod, når vedkommende har været igennem svære tider og oplevet at komme ud på den anden side.

Kritik af Malcolm Gladwells tilgang
David & Goliat byder på mange flere spændende eksempler på både fordele vendt til ulemper og ulemper vendt til fordele. Fx i forhold borgerrettighedsbevægelsen i USA og borgerkrigen i Irland, men også i forhold til helt almene forhold som unges valg af universitet og klassekvotienternes betydning for børns læringsmiljøer.

Malcolm Gladwell er en helt eminent formidler, men retfærdigvis skal det nævnes, at han er blevet kritiseret for sin tilgang til og behandling af videnskabelige emner – både i forhold til denne og andre af hans bøger. Kritikken retter sig bl.a. mod, at Gladwell forsimpler sine eksempler og de teorier, han anvender, så de passer ind i hans eget syn på verden. Hans brug af (eller måske nærmere mangel på) empiri er også et kritikpunkt.

Jeg vil erklære mig enig i kritikken så langt, at David & Goliat (og Malcolm Gladwells andre bøger) ikke kan bruges som velunderbygget kildemateriale eller som lærebøger i sociologi. Her er tale om populær videnskab, der har til formål at give læseren et bredere udsyn på verden og skabe en nysgerrighed på emner, som mange af os ellers aldrig ville have beskæftiget os med. Og i så henseende gør Malcolm Gladwell det helt og aldeles fremragende!

Bonusinfo: Malcolm Gladwell har også lavet en virkelig interessant podcast, Revisionist History, som jeg tidligere har anbefalet her på bloggen. Du finder min anbefaling HER.

Malcolm Gladwell                                                                                              
David & Goliat – kunsten at kæmpe mod giganter
309 sider
Lindhardt & Ringhof, 1. udgave, 1. oplag, 2014

You might also like

No Comments

Leave a Reply