Rust af Philipp Meyer

Velkommen til den del af USA, som er befolket af arbejdsløse uden uddannelse, enlige teenage-mødre og mennesker helt uden håb for fremtiden.

Som at lytte til Bruce Springsteens The River
Desperationen og håbløsheden i Rust minder mig om Bruce Springsteens The River i en grad, så jeg synes, at nummeret kunne fungere som den perfekte underlægningsmusik for romanens handling.

Fortællingen foregår i byen Buell i Pennsylvania – en by, som engang var velstående, og hvor indbyggerne havde gode jobs og lønninger via deres arbejde i stålindustrien. I takt med, at værfterne lukkede, og arbejdspladserne forsvandt, satte forfaldet, elendigheden og håbløsheden ind.

Født til at tabe
I Rust følger vi de to venner, Poe og Isaac, som begge er 20 år gamle. Poe var et lysende football-talent og blev tilbudt flere stipendiater efter high school, men Poe manglede modet og værktøjerne til at gribe chancen og blev i stedet hængende i Buell. Da handlingen tager sin begyndelse, er han arbejdsløs og bor i en gammel trailer sammen med sin gigtplagede mor.

Isaacs far kom for år tilbage alvorligt til skade i en ulykke på et stålværft og blev bundet til sin kørestol. Da Isaacs mor begik selvmord, flygtede Isaacs storesøster fra Buell for at gå på universitetet og skabe sig en ny tilværelse langt fra den elendighed, hun voksede op i. Tilbage stod Isaac med forpligtelsen overfor den handicappede og hjælpeløse far.

Intens miljø- og personbeskrivelse
Omdrejningspunktet for fortællingen er et mord, som Poe og Isaac vikles ind i lidt udenfor Buell. Mordet, og konsekvenserne heraf, er det plot, der samler fortællingen og giver den et hoved og en hale. Men i modsætning til mange andre romaner, er plottet i Rust egentlig ikke så interessant – det er til gengæld personerne og den intense miljøbeskrivelse.

Gennem Poe, Poes mor, Isaac og Isaacs søster opnår læseren en indsigt i, hvordan et miljø fuldstændig kan indfange og tage kvælertag på de personer, der forsøger at bryde ud af det. Alle romanens personer har haft drømme for fremtiden, men på nær Isaacs søster har de alle mistet troen på, at drømmene kan gå i opfyldelse.

De unge i Buell mangler simpelthen både økonomien og de mentale værktøjer, der skal til, for at bryde den sociale arv i et land, hvor velfærd er den enkeltes eget ansvar. Og selv Isaacs søster må sande, at skylden og skammen over at have ladt sin familie tilbage, er et åg, hun må bære resten af livet.

Indsigt og forståelse
At læse Rust har bibragt mig en indsigt i en del af USA, som sjældent portrætteres i de gængse Hollywod-produktioner. Jeg føler virkelig, at jeg er blevet klogere på, hvorfor dele af den amerikanske befolkning vælger et politisk ståsted og en præsident, som vi, i fx Danmark, ryster på hovedet af.

Jeg kan godt forstå, at arbejdsløshed, manglende socialt netværk og velfærdsydelser får folk til at stemme på en stærk mand, der tilbyder ”her og nu løsninger” og understøtter en ”os imod dem” holdning, når hverdagen er præget af desperation og fattigdom.

Jeg kan derfor kun på det kraftigste anbefale dig at læse Rust, hvis du vil blive klogere på de tendenser, der præger nutidens USA.

Philipp Meyer                                                                                                      
Rust
399 sider
Gyldendal, 1. udgave, 1. oplag, 2017 (oprindeligt udgivet i 2009)

You might also like

No Comments

Leave a Reply