‘Hundeparken’ af Sofi Oksanen

Plottet er sindrigt, indviklet og særdeles veludført…

For ti år siden læste jeg ’Stalins køer’. En roman, som jeg kæmpede mig igennem for derefter at sidde tilbage med følelsen af, at jeg ikke havde forstået nogen ting og ikke kunne udlede noget som helst af handlingen. Dengang var jeg ret sikker på, at jeg aldrig ville komme til at læse mere af finsk-estiske Sofi Oksanen. Men nogle gange er det klogt ikke at være alt for kategorisk. I hvert fald valgte jeg at give Sofi Oksanens forfatterskab en fornyet chance med hendes seneste roman, ’Hundeparken’. Det viste sig at være en rigtig god ide, for hvor ’Stalins køer’ nærmest tabte mig, så fangede ’Hundeparken’ mig til gengæld fra allerførste side.

Jagten på velstand og prestige
Jeg-fortælleren i ’Hundeparken’ er ukrainske Olenka, som er bosiddende i Helsinki, hvor hun arbejder som rengøringshjælp. Sin fritid bruger hun i byens hundepark, hvor hun sidder på en bænk og studerer specielt én bestemt børnefamilie. Snart får hun selskab på bænken af en anden ukrainsk kvinde, Darja, og det står hurtigt klart for læseren, at ikke bare er der et højspændt forhold mellem de to ukrainske kvinder, der er også en helt særlig årsag til deres interesse i den finske familie.

Langsomt optrevles historien gennem Olenkas fortælling, som tager læseren med tilbage til det postsovjetiske Ukraine. Her hører vi om Olenkas opstigen til magtens tinder i en organisation, der tjener enorme summer på at formidle ægdonorer og rugemødre til velhavende købere fra vesten. Olenka udfører sit arbejde nidkært og skubber alle moralske skrupler til side i jagten på velstand og prestige. Intet er helligt i den jagt, og løgne, korruption og trusler er midler, der bruges i flæng.

Altoverskyggende konsekvenser
Darja er en af de unge kvinder, som vikles ind i organisationens spind. Ligesom så mange andre unge kvinder sælger Darja sin krop og fertilitet, og der igennem krydses Olenkas og Darjas veje. Det viser sig dog, at de to kvinders liv og skæbne blev viklet ind i hinanden længe før dette gennem deres familiers historie. En historie, som trækker tråde til kvindernes nutid, og som de ikke kan flygte fra, lige så lidt som de to kvinder kan flygte fra konsekvenserne af de valg, de selv har truffet.

Derfor mødes de langt fra deres hjemland på en bænk i Helsinki. Olenka er gået under jorden og lever et liv langt fra den velstand, hun opbyggede i Ukraine. Men til gengæld et liv i sikkerhed. Troede Olenka i hvert fald, indtil hun bliver opsøgt af Darja i hundeparken og tvinges til endnu en gang at træffe valg med altoverskyggende konsekvenser for sig selv og sine nærmeste.

Mere skal ikke spoiles her, men plottet er sindrigt, indviklet og særdeles veludført. ’Hundeparken’ er en roman, hvor de moralske dilemmaer står i kø og leverer masser af stof til eftertanke. Ydermere bibringer ’Hundeparken’ et indblik i en del af Østeuropa, som jeg personligt ikke har det store kendskab til.

Sofi Oksanen
Hundeparken
414 sider
Rosinante, 1. udgave, 1. oplag, 2021

REKLAME: Jeg har købt bogen hos https://tales.dk/

You might also like

No Comments

Leave a Reply