‘Den frivillige’ af Jack Fairweather

‘Den frivillige’ er et vidnesbyrd om den antisemitisme, som absolut ikke var forbeholdt nazisterne og deres støtter…

‘Den frivillige’ er journalist og forfatter Jack Fairweathers beretning om den polske modstandsmand, Witold Pileckis, indsats for at gøre omverden bekendt med omfanget af rædslerne i KZ-lejren, Auschwitz.

Som medlem af den polske modstandsbevægelse meldte Witold Pilecki sig i 1940 frivilligt til at infiltrere KZ-lejren Auschwitz, som et led i den polske modstand mod den tyske besættelsesmagt. Pilecki havde ingen mulighed for at forudse de rædsler, han kom til at bevidne i den nok mest berygtede af de tyske lejre. Endnu mindre kunne han vide, at den lejr, som verden troede, var en lejr til opsamling og opbevaring af ”fjender af det tyske rige”, senere skulle blive centrum for nazisternes systematiske folkemord på Europas jøder.

Witold Pilecki overlevede både den daglige vold, overgreb, decideret slavearbejde, tyfus og dysenteri, inden det i 1943 lykkedes ham at flygte fra lejren. I løbet af de tre år i Auschwitz havde Pilecki held til at få smuglet flere både mundtlige og skriftlige rapporter ud af lejren. Disse rapporter blev viderebragt til den polske eksilregering i London, som analyserede på oplysningerne og delte dem med Churchill og andre højtstående ledere af de allierede lande. Målet var, at verden skulle få øjnene op for de forbrydelser, der fandt sted i KZ-lejren og overbevise de allierede om, at det eneste rigtige var at bombe lejren.

De allierede ledere havde dog i første omgang svært ved at tro på rigtigheden af beretningerne. Senere, da virkeligheden gik op for dem, var det nærmere viljen til handling, der manglede. ‘Den frivillige‘ er dermed også beretningen om, hvordan de allieredes ledere vendte det blinde øje til, mens nazisterne udrullede det systematiske folkemord på Europas jøder. Holocaust var ikke øverst på de allieredes agenda, og ‘Den frivillige‘ er et vidnesbyrd om den antisemitisme, som absolut ikke var forbeholdt nazisterne og deres støtter.

Witold Pileckis dedikation til arbejdet i den polske undergrundsbevægelse havde store omkostninger for ham privat. Han havde i flere år kun sporadisk kontakt til sin kone og sine to børn, og det fremgår af Witold Pileckis egne optegnelser, at han var parat til at ofre alt i kampen for sit fædreland. ‘Den frivillige’ er ikke blot et stykke verdenshistorie, men også en personlig beretning om en mand, der ofrede alt i kampen for frihed og for sit fædreland. Derfor er det også så meget mere tragisk, at Witold Pilecki endte med at blive henrettet som forræder af den sovjetiske besættelsesmagt, der besatte Polen i forbindelse med 2. verdenskrigs afslutning.

Den frivillige‘ er blevet til på baggrund af et enormt researchmateriale, som bl.a. omfatter officielle rapporter og dokumenter, samt Witold Pileckis egne dagbogsoptegnelser og brevudvekslinger. Specielt de personlige optegnelser og notater får beretningen om rædslerne i Auschwitz til at krybe dybt under huden.

Jack Fairweather
Den frivillige
566 sider
People’s Press, 1. udgave, 1. oplag, 2019

REKLAME: Jeg har købt bogen hos https://tales.dk/

You might also like

No Comments

Leave a Reply