‘1793’ af Niklas Natt och Dag

Læseren kan næsten både se og (ikke mindst) lugte skarndyngerne, markedspladserne, værtshusene og byens indbyggere – fattige som rige…

1793‘ er svenske Niklas Natt och Dags første roman, og efter min mening er her tale om intet mindre end et brag af en debut!

Det er umuligt for mig at finde en anden roman at sammenligne ‘1793‘ med, men genremæssigt er her tale om en krimi. En kulsort en af slagsen, som på ingen måde bringer læseren håb for menneskeheden. Endda så absolut tværtimod. Hvor nedslående det end kan lyde, så bibringer ‘1793‘ et forfriskende pust til en genre, hvor der, efter min mening, er blevet ret langt mellem de virkeligt gode ’snapse’.

Lige fra allerførste side kastes læseren hovedkulds ind i et hæsblæsende handlingsforløb, da en torso fiskes op af den møgbeskidte Fatburen Sø i Stockholm i år 1793. At en forbrydelse er begået, står straks klart, og den enarmede tidligere soldat, Mickel Cardell, ender ufrivilligt på sagen sammen med den alvorligt syge tuberkulosepatient og tidligere jurist, Cecil Winge.

Det umage makkerpars vej til opklaringen af det bestialske mord er kringlet og bringer dem rundt i 1700-tallets Stockholm, som på ingen måde ligner den svenske hovedstad i dag. Niklas Natt och Dag er utroligt dygtig til at beskrive miljøet, så læseren næsten kan både se og (ikke mindst) lugte skarndyngerne, markedspladserne, værtshusene og byens indbyggere – fattige som rige.

Persongalleriet er farverigt, og karakteristikken af personerne er mangesidet. Det skaber dybde, og gør karaktererne vedkommende, at vi lærer både deres gode og dårlige sider at kende. Ydermere har flere af romanens personer så mange skeletter i skabene, at disse nærmest står i kø for at vælte frem i lyset.

Ud over den maleriske miljøbeskrivelse og de skarpe personkarakteristikker har ‘1793‘ et fuldstændig uigennemskueligt plot, der holder læseren fanget frem til det allersidste. Sidst, men absolut ikke mindst, så er ‘1793′ tilmed både virkelig velskrevet og veloversat. Begge dele bidrager til den i forvejen gode læseoplevelse, og jeg kan slet ikke vente, til jeg skal i gang med opfølgeren, som meget belejligt hedder ‘1794‘.

Niklas Natt och Dag
1793′
446 sider
Gutkind, 1. udgave, 1. oplag, 2021

You might also like

No Comments

Leave a Reply