‘Billy Summers’ af Stephen King

Med ’Billy Summers’ viser Stephen King noget af det, han er allerbedst til, og som har gjort ham til en af verdens mest læste forfatter…

Efter min mening, har Stephen King ikke ”skrevet sig bedre” i årenes løb. Tværtimod synes jeg, at hans nyere bøger har været helt uden den nerve og de sitrende under- og overtoner, som kendetegnede hans tidligere romaner. Fortællinger, som holdt mig aldeles tryllebundet, da jeg var yngre.

Med sin seneste roman, ’Billy Summers’, viser King dog igen det, som han er allerbedst til: Karakterportrætterne og en handlings- og spændingsopbygning, som hvirvler romanens personer gennem en labyrint af årsagskæder frem mod (og nogle gange direkte ned i) afgrundens rand. Og i ’Billy Summers’ gør King det (igen!) blændende godt.

Hovedpersonen er Irak-veteranen, Billy Summers, som efter sin militærkarriere har ernæret sig som lejemorder. Og en rigtig dygtig en af slagsen. Summers har dog ikke noget ønske om at fortsætte med at dræbe på bestilling, selvom han forsvarer sin metier for sig selv med, at han kun slår de allerondeste ihjel.

Da Summers tilbydes en opgave, som vil indbringe ham nok penge til, at han kan leve i bedste velgående resten af sit liv, siger han ja til jobbet. Dette til trods for, at hans intuition fortæller ham, at noget ikke er, som det burde være. Og deri har Summers intuition ret! Alt går galt, og da Summers bevæger sig fra at være jæger til at være den jagede, starter en hæsblæsende kamp for overlevelse. At Summers ydermere redder en ung pige fra en fæl skæbne og efterfølgende får hende som følgesvend på sin videre færd, gør kun en i forvejen umulig situation endnu sværere.

’Billy Summers’ er helt uden de overnaturlige elementer, som tidligere kendetegnede Kings romaner, men (gamle) fans som jeg, vil alligevel glædes over nogle velplacerede referencer til et vist Overlook Hotel i Colorados bjerge.

Med ’Billy Summers’ viser Stephen King endnu en gang, hvorfor han stadigvæk er en af verdens mest læste forfattere: De nuancerede og dybdegående personportrætter rammer lige i hjertet, og Stephen Kings evne til ganske enkelt at fortælle virkeligt gode historier, er intet mindre end eminent.

Stephen King
’Billy Summers’
554 sider
Hr. Ferdinand, 1. udgave, 1. oplag, 2021


You might also like

No Comments

Leave a Reply