‘Tusind linjer løgn’ af Juan Moreno

Et bedrag, som rystede den journalistiske verden og resulterede i en medieskandale af hidtil uset omfang…

’Tusind linjer løgn’ er skrevet af den tysk/spanske freelance journalist Juan Moreno. Fortællingen er hans egen – nærmere bestemt beretningen om, hvordan han afslørede sin roste, velansete, beundrede og prisbelønnede kollega, Claas Relotius, i et omfattende bedrag. Et bedrag, som rystede den journalistiske verden og resulterede i en medieskandale af hidtil uset omfang.

Under en fælles opgave, hvor journalisterne Moreno og Relotius sammen skulle skrive en reportage for tyske Der Spiegel, opdagede Moreno, at der var faktamæssige ”uoverensstemmelser” i kollegaens tekst. Moreno fulgte sin mavefornemmelse, stak snuden i sporet og satte sig for at gå kollegaens arbejde nærmere efter i sømmene. Et arbejde, som hurtigt afslørede, at ikke bare var Relotius lemfældig i sin fremstilling af fakta, han opdigtede simpelthen personer, begivenheder og citater.

Faktisk viste det sig, at hele hans tekst var det pure opspind – skrevet på et hotelværelse, uden at Relotius havde været ”i marken” og foretaget nogen form for research eller inteviews. Det skulle sidenhen vise sig, at det samme var tilfældet for de fleste andre af Relotius’ udgivelser. Vel at mærke også de reportager, som han gennem årene havde vundet nogle af de mest prestigefyldte journalistiske priser for.

I ’Tusind Linjer løgn’ dokumenterer Juan Moreno sit opklaringsarbejde, og det er simpelthen lige så spændende som handlingen i nogen thriller. Tankevækkende er det også at læse, hvordan Moreno var tæt på at ødelægge sin egen karriere, da han gjorde ledelsen på Der Spiegel bekendt med sine opdagelser. Ledelsen var ikke spor interesseret i at tro på noget som helst, der kunne miskreditere deres stjernereporter uanset, hvor tungtvejende beviserne så end var. Ikke bare ledelsen på Der Spiegel, men hele medieverden elskede Claas Relotius’ reportager. Teksterne vækkede de store følelser, greb læseren om hjertet og skabte beundring blandt kollegaerne på redaktionerne overalt i verden.

Og Claas Relotius selv? Han fremstår som lidt af en kamæleon, der forstår at tilpasse sig omgivelserne i en grad, så ingen stillede spørgsmålstegn ved hverken hans arbejde eller hans motiver. Ikke før Juan Moreno kom på tværs af ham og fik skandalen til at rulle.


Juan Moreno
’Tusind linjer Løgn’
251 sider
Forlaget Brilleuglen, 1. udgave, 1. oplag, 2022

REKLAME: Jeg har købt bogen hos https://tales.dk/

You might also like

No Comments

Leave a Reply