‘1794’ af Niklas Natt och Dag

…selvom ’1794’ var en kæmpe læseoplevelse for mig, så var jeg helt lettet, da jeg vendte den sidste side… 

Lad det være sagt med det samme: Man bliver ikke i godt humør af at læse anden del i svenske Niklas Natt och Dags trilogi. Ved vejs ende har læseren hverken fået håb for fremtiden eller fornyet tro på menneskeheden. Nærmere tværtimod!

Til gengæld er det endnu en gang en sand fornøjelse at læse Natt och Dags smukke, til tider nærmest poetiske, sprog. Samtidig er plottet i ’1794’ præcis lige så uforudsigeligt, sindrigt og grumt som i ’1793’. Intet er overladt til tilfældighederne, og læseren lokkes med og holdes fast, mens plottet langsomt, men sikkert foldes ud.

’1794’ byder på et gensyn med stodderfogeden, Mickel Cardell, som fortsætter med at hutle sig gennem sin trøstesløse tilværelse. Det samme er tilfældet med unge Anne Stina, som i ’1794’ bliver frataget det håb og den gode tilværelse, det ellers lykkedes hende at opbygge til slut i ’1793’. Og ikke nok med det; Anne Stina er højgravid og føder ikke bare ét barn, men tvillinger, som hun fattig og helt alene skal forsøge at sikre tilværelsen for.

Emil Winge (lillebror til Cecil Winge, som var hovedperson i ’1793’) slår sig sammen med Mickel Cardell i forsøget på at løse gåden om det mord, en ung adelsmand tilsyneladende har begået på sit hjertes udkårne på deres bryllupsnat. Intet er, som det ser ud, og det umage makkerpar bevæger sig ind i et minefelt, hvor nogle af samfundets allerværste regerer. Det hele kompliceres kun yderligere af de dæmoner, som formørker den unge Emil Winges i forvejen plagede sind.

Lige som i ’1793’, er persongalleriet i ’1794’ en af romanens store styrker. Karakteristikken af personerne er mangesidet, og det skaber dybde og gør karaktererne vedkommende. Vi får nogle af menneskets allergrimmeste sider beskrevet så malerisk, at det ind imellem bliver næsten uudholdeligt. Faktisk i en sådan grad, at selvom ’1794’ var en kæmpe læseoplevelse for mig, så var jeg helt lettet, da jeg vendte den sidste side.

Alligevel glæder jeg mig allerede, til jeg skal i gang med ’1795’, som er sidste roman i trilogien…

Niklas Natt och Dag
’1794’
506 sider
Gutkind, 1. udgave, 1. oplag, 2021
You might also like

No Comments

Leave a Reply