‘Brænd alle mine breve’ af Alex Schulman

Det gennemgående træk i bogen er forfatterens dybfølte ønske om at forstå…

Generelt er jeg ikke vild med den autofiktive genre, hvor jeg finder fremstillingerne alt for ensidige og subjektive. Andet kan selvfølgelig ikke forventes – genren taget i betragtning, men jeg sidder oftest tilbage med ønsket om at høre den anden side af historierne.

Når det kommer til Alex Schulmans ’Brænd alle mine breve’, bliver jeg dog nødt til at overgive mig og melde mig i koret af begejstrede læsere. Det gennemgående træk i bogen er forfatterens dybfølte ønske om at forstå. Ikke bare den familiehistorie, som han selv er formet af, og som har så stor en indflydelse på hans eget liv, at han står over for potentielt at miste sin kone og børn. Men også ønsket om at forstå de voldsomme følelser, der lå bag de valg og fravalg, som hans bedsteforældre foretog livet igennem, og som kom til at forpeste og forkrøble følelseslivet for deres børn og endda også børnebørn. Denne søgen efter at forstå alle tre parter i det farlige trekantsdrama, som bedsteforældrene indgik i, gør fremstillingen af begivenhederne sympatisk og vedkommende.

Historien tager sit udgangspunkt i Alex Schulmans arbejde med den vrede, som gennemsyrer ham selv og forpester relationerne til forfatterens nærmeste. Hurtigt går det op for ham, at han kan trække en lige linje mellem sine egne følelsesmæssige problemer og til sin morfar, den store svenske forfatter, Sven Stolpe. Alex Schulman husker sin morfar, som en kompleks person, der både kunne være en morsom bedstefar og en modbydelig hustyran. Desværre oftest det sidste og særligt Stolpes behandling af hustruen, Karin Stolpe, husker barnebarnet tydeligt. Et dybdegående detektivarbejde leder Alex Schulman på sporet af en mere end 80 år gammel kærlighedsaffære og et trekantsdrama, som fik fatale konsekvenser. Både fysisk og psykisk for de tre implicerede, og som kom til at forme de usynlige spind af vrede og uforsonlighed, som blev givet i arv fra Alex Schulmanns morfar til de kommende generationer.

’Brænd alle mine breve’ er en tragisk fortælling om at betale den højeste pris for kærligheden, men også en smuk historie om livslang kærlighed. Endnu mere er bogen dog en fortælling om de fatale følger, det kan få, når et barn svigtes, og hvordan et sådan svigt kan trække spor gennem generationer.

Alex Schulman
’Brænd alle mine breve’
268 sider
Lindhardt og Ringhof, 2018

You might also like

No Comments

Leave a Reply