Catch and Kill af Ronan Farrow

Med Cath and Kill mister man troen på den såkaldt frie presse, der ellers har som sin fornemste opgave at sikre ytringsfriheden.

De seneste år har afsløringen af særligt et par store skandaler rystet hele verden og skabt grobund for Me Too-bevægelsen. Her tænker jeg på sagerne omkring den nu afdøde rigmand, Jeffrey Epstein, der involverer politikere, et medlem af det britiske kongehus og andre prominente personer fra både USA og andre dele af verden. Og så er der selvfølgelig sagen om den tidligere så feterede Hollywood-producent, Harvey Weinstein.

Sagen, ingen ville røre
Afsløringerne af Harvey Weinsteins årelange misbrug af kvinder, som han kom i kontakt med gennem sit virke som filmproducent, begyndte at rulle i 2017, da The New Yorker publicerede en række artikler skrevet af journalisten Ronan Farrow. Hvad mange ikke vidste på det tidspunkt, var, at Ronan Farrow forud for publicering havde været på sporet af sagen igennem flere år. Sine oplevelser i arbejdet med sagen har Ronan Farrow samlet i bogen,Catch and Kill.

Som ansat på nyhedskanalen NBC oplevede Farrow, at han havde sine overordnedes opbakning til at forfølge sagen om Weinstein. Efter mange måneders hårdt arbejde måtte Farrow dog sande, at toppen hos NBC aldrig havde haft i sinde at offentliggøre historien – tværtimod. Det blev også klart for Farrow, at rygterne om Weinsteins magtmisbrug var helt almindeligt kendt blandt diverse medier, men ingen ønskede at bringe historien. Faktisk henviser bogens titel, Catch and Kill, til et begreb indenfor medieverden, der handler om at købe rettighederne til en historie for at kunne begrave den.

Afpresning, trusler og oceaner af penge
Årsagerne til mediernes modstand mod at afsløre Weinstein var flere, men handlede bl.a. om de metoder, Harvey Weinstein brugte til at lukke munden på sine modstandere. Hvad angik de misbrugte kvinder så købte Weinstein dem enten til tavshed, eller også ødelagde hans deres karrierer ved at sikre, at ingen i filmbranchen ville ansætte dem.

I forhold til medierne brugte Weinstein afpresning og trusler, og Weinstein gik endda så langt, at han hyrede et israelsk sikkerhedsbureau, som bl.a. bestod af tidligere Mossad-agenter til at skygge Ronan Farrow. Metoder, som er lige til en krimi og vel egentlig meget passende for en Hollywood-producent! Alt i alt brugte Weinstein oceaner af penge på at bekæmpe sine modstandere og på at sikre, at ingen turde true hans position.

Faldet fra magtens tinde
Det lykkedes alligevel for en flok utroligt modige kvinder, der valgte at stå frem med deres historier og dermed risikere alt – deres omdømme, karrierer og privatliv. Ronan Farrow havde endelig fået hul igennem til en modig redaktør på The New Yorker, som var villig til at bringe kvindernes vidnesbyrd via Ronan Farrows artikler. Og endelig begyndte sagen at rulle i en grad, så selv ikke Harvey Weinstein kunne klare frisag i det lange løb.

I 2018 vandt The New Yorker, sammen med Ronan Farrow, Pulitzer-prisen for dækningen af sagen, og i marts 2020 kulminerede sagen endeligt, da Harvey Weinstein blev idømt 23 års fængsel.

En illusion
At den frie presse kan være under pres, også i et demokrati, er som sådan ikke noget nyt. Men i hvor høj grad medierne i USA (måske også i Danmark?) er gennemsyret af korruption og nepotisme, bliver meget markant, når man læser Catch and Kill.

Faktisk sidder jeg tilbage med en oplevelse af, at den frie presse er en illusion. At den fjerde statsmagt, som ellers har som sin fornemste opgave at sikre ytringsfriheden, desværre ikke kan leve op til sit formål, når spillet drejer sig om penge, magt og prestige.

Ronan Farrow
Cath and Kill – sex, løgn og magtens beskyttelse af Harvey Weinstein og andre seksualforbrydere
353 sider (inkl. noter)
Klim, 2020

REKLAME: Jeg har købt bogen hos https://tales.dk/

You might also like

No Comments

Leave a Reply