‘The Drop Out’ af ABC News og ‘The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley’ af HBO

’Fake it till you make it’ eller ’crash and burn’. Begge udsagn passer perfekt på sagen om Elizabeth Holmes og Theranos…

I podcasten, The Drop Out, og i HBO-dokumentaren, Out for Blood in Silicon Valley, præsenteres historien om, hvordan den kun 19-årige Elizabeth Holmes i 2003 grundlagde medicinalvirksomheden, Theranos.

Grunden til, at jeg anbefaler både podcasten og dokumentaren, som handler om præcis det samme og ikke engang har forskellige vinkler, er, at det hjælper på forståelsen af de mere tekniske aspekter af sagen både at få dem præsenteret gennem ørene og øjnene. Ydermere gør det beretningerne mere personlige, når man i dokumentaren kan se og opleve de personer, man kun hører (om) i podcasten.

Revolution gennem to dråber blod
Målet med Theranos var at udvikle en teknologi, der ville revolutionere metoden til blodprøvetagning og analysering af blod. Elizabeth Holmes påstod, at det var muligt, via kun to dråber blod, at teste for over hundrede lidelser og afvigelser i forhold til alt lige fra kræft til sukkersyge. En metode, der også ville være langt billigere end den nuværende metode, som de fleste af os kender, og som er både ubehagelig og stressende for patienten.

Ydermere havde Elizabeth Holmes en vision om, at metoden med tiden skulle gøres tilgængelig for alle i hele verden og hermed skabe et effektivt våben til forebyggelse af alskens sygdomme og lidelser. Altså en total revolution af både verdens sundhedssystemer og en måde at gøre kontrol med eget helbred til en menneskeret for ethvert individ. Alt i alt en både beundringsværdig og revolutionerende vision.

Århundredets geni
I årene, der fulgte, blev Elizabeth Holmes gentagne gange udråbt som en kvinde, der ville komme til at ændre verden. Et af den slags genier, som der kun optræder et enkelt, eller i hvert fald kun ganske få, af i hvert århundrede.

I 2015 blev Theranos vurderet til at være ni milliarder dollars værd, og med aktiemajoriteten i virksomheden var den kun 31-årige Elizabeth Holmes dermed den rigeste kvindelige entreprenør i USA nogensinde.

Crash and Burn
Herfra gik det så kun én vej for Elizabeth Holmes og Theranos. Det var nedad, og det gik stærkt! En artikel i Wall Street Journal blev nemlig startskuddet til afsløringen af, at det hele var ét stort fupnummer. Teknologien var umulig, og den maskine, der skulle stå for analyserne, var reelt set intet andet end en tom skal.

I The Drop Out og i Out for Blood in Silicon Valley beskrives og analyseres det, hvordan det var muligt for den purunge kvinde, der droppede ud af Stanford få måneder før sine endelige eksamener, at overbevise højtprofilerede forskere om at opsige gode stillinger og i stedet arbejde for Theranos. Og hvordan det lykkedes Elizabeth Holmes at samle en bestyrelse bestående af bl.a. selveste Henry Kissinger og George Shultz (tidligere amerikanske udenrigsministre) og skaffe investorer for flere hundrede millioner dollars.

Et mysterium
Det er en historie, som det er helt umuligt ikke at blive grebet af. Hvad var drivkraften hos Elizabeth Holmes? Penge? Magt? Berømmelse? Eller troede hun i virkeligheden så dybtfølt på sin vision, at det var et spørgsmål om ”fake it till you make it”? Da snebolden først rullede, løb det hele så meget løbsk, at der måske ikke var nogen vej tilbage, så det til sidst kun var et spørgsmål om ”fake it”?

Jeg er faktisk ikke blevet spor klogere herpå. For mig er og bliver Elizabeth Holmes et totalt mysterium.

The Drop Out
Podcast, 1 sæson i 6 afsnit
ABC News, 2019

The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley
Instruktør: Alex Gibney
113 minutter
HBO, 2019


You might also like

No Comments

Leave a Reply