The Farewell

Et væld af både tragiske og utroligt morsomme optrin og forviklinger, hvor alle prøver at bevare masken og opretholde illusionen…

Det kinesisk/amerikanske drama, The Farewell, vandt flere priser ved både Golden Globe og Sundance Film Festival i 2019 og 2020, og det er fuldt forståeligt. The Farewell er nemlig på alle måder en film, som det er værd at bruge en aften og lidt efterfølgende tankevirksomhed på.

En ulykke kommer sjældent alene
Som barn emigrerede kinesiske Billi til USA sammen med sin mor og far. Målet var et bedre liv, men det var samtidig også et farvel til de stærke familiebånd i den kinesiske storfamilie.

Da The Farewell tager sin begyndelse, lever den nu 30-årige Billi fra hånden til munden, mens hun drømmer om at blive en anerkendt forfatter. Et afslag på en legatansøgning truer ikke bare med at knuse Billis forfatterdrømme, men også om at trække det i forvejen sparsomme økonomiske fundament væk under hende. Som om det ikke var nok, får Billi at vide, at hendes højtelskede farmor har fået konstateret uhelbredelig lungekræft hjemme i Kina og snart skal dø. Farmoderen ved dog ikke selv, at hun er syg, og familiens toneangivende familiemedlemmer har besluttet, at det helst skal fortsætte sådan.

En velment løgn
Det går hurtigt op for seeren, at i Billis familie tales der ikke åbent om problemer. Tværtimod! Det ultimative eksempel herpå er, da hele familien vælger at samles i Kina under dække af, at Billis fætter skal giftes. I virkeligheden er målet at samle hele familien en sidste gang for at sige farvel til farmor Nai Nai. Hele familien, undtaget Billi, har tænkt sig at gøre alt for at fastholde Nai Nai i uvidenhed om sin sygdom lige til det sidste.

Det skaber et væld af både tragiske og utroligt morsomme optrin og forviklinger, hvor alle prøver at bevare masken og opretholde illusionen om, at familien er samlet af glædelige årsager. Alt dette, mens Billi er ved at eksplodere over at spille med i maskeraden. På den ene side ser hun det som et bedrag af sin elskede farmor, men på den anden side er hun fastlåst af de familiære og kulturelle normer, som hun ikke tør bryde med.

At finde sig selv og vende hjem
The Farewell er en klassisk fortælling om at finde sig selv og om at finde hjem i både direkte og overført betydning. Ydermere er det beskrivelsen af lige dele kulturmøde og kultursammenstød formidlet til seeren med både stor hjertevarme og den skønneste humor.

Slutningen i The Farewell skal ikke spoiles her, men jeg kan godt afsløre, at der (heldigvis) ikke er tale om en af de typiske ”sløjfer”, som ofte bindes i amerikanske spillefilm. Alligevel er det en feel good-ending, der giver stof til eftertanke om de store spørgsmål i livet og om den familiemæssige arv, som vi alle slæber med os på godt og ondt.

The Farewell
Instruktør: Lulu Wang
Ray Productions og Big Beach, 2019

You might also like

No Comments

Leave a Reply