’Navalny’

Selvom der som sådan intet nyt og overraskende er under solen, bliver det ekstremt nærværende at få tingene serveret visuelt…

Mange har sikkert hørt om den russiske oppositionspolitiker, Aleksej Navalny, som i august 2020 blev så dårlig under en flyrejse, at flyet måtte nødlande og Navalny i al hast indlægges på hospitalet. Navalny påstod selv, at han var blevet forgiftet. En påstand, som de russiske læger og myndigheder afviste, men som Navalny stædigt fastholdt og som blev bakket op af de specialister, der senere undersøgte ham i Berlin.

Dokumentaren om Navalny har påstandene om forgiftning som omdrejningspunkt, og filmholdet dokumenterer, hvordan Navalny sammen med sit hold har held til at opspore en russisk kemiker, som de mistænker for at være en del af komplottet. I en telefonsamtale, hvor Navalny udgiver sig for at være en højtstående i statsapparatet lykkes det at lokke en detaljeret tilståelse ud af kemikeren. Tilståelsen underbygger Navalnys påstande om, at forgiftningen af ham, var orkestreret af det russiske magtapparat med selveste præsident Putin i spidsen.

Siden offentliggørelsen af telefonsamtalen har ingen set eller hørt noget til kemikeren, og som seer sidder man tilbage med en rigtig ubehagelig følelse af at have været vidne til, at en mand for åbent kamera underskrev sin egen dødsdom.

Hele fremstillingen af det russiske magtapparat er i det hele taget dybt foruroligende. Selvom der som sådan intet nyt og overraskende er under solen, bliver det ekstremt nærværende at få tingene serveret visuelt og via Navalnys skæbne, som da han fx vender tilbage til Rusland efter at have tilbragt tiden efter forgiftningen i eksil. Straks anholdes han i lufthavnen og senere idømmes han 11 års fængsel. Alene for at være højlydt uenig med magthaverne og i særdeleshed med Putin.

’Navalny’ er simpelthen en ”must see” set i lyset af den nuværende krig i Ukraine. Mest af alt på grund af de mange spørgsmål, som filmen rejser. Måske er vi i resten af verden blevet lullet ind i en forestilling om Rusland som en mægtig og effektiv ”maskine”. Men ’Navalny’ planter tvivlen om, hvor effektivt og velsmurt det stærke bureaukrati i virkeligheden er. Om der ikke nærmere er tale om et system, som alene avler brutalitet, hensynsløshed og ikke mindst decideret idioti, fordi individerne ikke tillades at tænke selv.

‘Navalny’
Instruktør: Daniel Roher
Cottage M, Fishbowl Films, RaeFilm Studios, 2022

You might also like

No Comments

Leave a Reply