Parasite

Familien Kim rammes af den syndflod, som de selv har inviteret indenfor…

Det sydkoreanske komediedrama, Parasite, har vundet et væld af store priser i 2019. Senest vandt filmen en Oscar for bedste film, hvilket aldrig tidligere er sket for en ikke-engelsksproget film. Det bliver dermed svært at markere det mere tydeligt: Parasite er noget helt særligt!

Svindlerfamilien over dem alle
Parasite lægger ud som et humoristisk portræt af den fattige familien Kim, som også bliver en spejling af den tid, vi lever i: Selvom familien er fattig og lever under usle kår i den sydkoreanske slum, lader det til, at det vigtigste i deres tilværelse er at have adgang til en stærk wifi-forbindelse (og vel at mærke en forbindelse, de ikke selv skal betale for!), så de kan tage selfies og følge med på de sociale medier.

Familien Kim består af mor, far, en søn og en datter. De to sidstnævnte begge i 20’erne. Alle fire familiemedlemmer svindler og bedrager og har kun for øje at rage mest muligt til sig ved at yde mindst muligt. Da sønnen, Ki-woo, opsøges af en god ven, der beder Ki-woo om at overtage tjansen som engelsklærer for datteren i en velhavende familie, øjner Ki-woo muligheden for at lave nemme og mange penge. Gennem løgne og bedrag lykkes det også Ki-woo at få ansat først sin søster som kunstlærer for den velhavende families søn, og sidenhen sin far som privatchauffør.

Da familien Kim rotter sig sammen og via en sindrig plan har held til at få fyret den velhavende families husholderske, så stillingen kan overtages af Ki-woos mor, tager begivenhederne dog en drejning.

Syndfloden rammer
Uden at spoile handlingen kan jeg godt fortælle, at familien Kim herefter rammes af en kæderække af uoverskuelige problemer, der alle er en direkte konsekvens af deres bedrag og løgne. Begivenhederne eskalerer mere og mere ud af kontrol, og familien Kim rammes i bogstaveligste forstand af en syndflod, som de, i både symbolsk og bogstaveligste forstand, selv har inviteret indenfor.

Slutningen af Parasite handler om forsøget på at sone sine synder, men seeren efterlades alligevel med tvivlen om, hvorvidt det overhovedet er muligt for det selvoptagede og narcissistiske moderne menneske.

Skarpe kontraster
Parasite er i bund og grund en meget simpel historie. Instruktøren formår dog at folde historien ud med en knivskarp humor, der står i skarp kontrast til de tragiske personer og begivenheder, som filmen skildrer.

Netop kontrasten får både humoren og elendigheden til at ramme seeren med stor kraft. Vi sidder hele filmen igennem og morer os over familien Kims tossede påfund og udtalelser, alt imens vi udmærket er klar over, at deres handlinger udspringer af en desperation efter at slippe ud af fattigdommen. Vi forstår, at der i bund og grund intet morsomt er over familien Kims situation. Og vi ved, at det hele kun kan ende galt – rigtig galt!


Parasite
Instruktør: Bong Joon-ho
CJ Entertainment, 2019

You might also like

No Comments

Leave a Reply