‘The Life and Trials of Oscar Pistorius’, DR

Fortællingen om Oscar Pistorius er intet mindre end en moderne græsk tragedie…

I 2013 blev den sydafrikanske paraatlet, Oscar Pistorius, anholdt og sigtet for drab på sin kæreste. At mordet blev begået på selveste Valentines Day (eller rettere nat), var kun med til at fyre godt op under pressens spekulationer om, at motivet til drabet skulle findes i et stormfuldt forhold præget af jalousi.

Selv fastholdt Oscar Pistorius, at han forvekslede kæresten med en formodet indbrudstyv, og at han affyrede sit våben for netop at beskytte kæresten og sig selv. Pistorius’ forklaring kan umiddelbart lyde søgt, men som retssagen afdækkede, er forklaringen måske ikke helt så langt ude alligevel.

Imod alle odds
Fokus i The Life and Trials of Oscar Pistorius er først og fremmest på at portrættere mennesket og sportsmanden Oscar Pistorius. Drengen, der som 1-årig fik amputeret begge underben, men som viste sig at være den ultimative fighter. Med kærlig opbakning fra sin familie og i særdeleshed fra sin mor, blev Pistorius opdraget i troen på, at han kunne gennemføre alt, hvad han satte sig for.

På kostskolen, hvor Pistorius lagde ud med at spille rugby, opdagede han sit talent for at løbe, og de særlige proteser, som han brugte til løb, gav ham tilnavnet, The Bladerunner. Kursen blev sat, og Pistorius skulle vise sig at blive en af de største paraatleter (hvis ikke den største), verden endnu har set.

Det var også som The Bladerunner, at verden tiljublede Pistorius, da han høstede den ene medalje efter den anden ved de paraolympiske lege i 2004 og 2008, men også da han stillede op ved de olympiske lege i London i 2012 og kvalificerede sig til semifinalen mod atleter, der ikke var handicappede.

Den faldne folkehelt
The Life and Trials of Oscar Pistorius er også fortællingen om et Sydafrika, der havde hårdt brug for en folkehelt. En person, der kunne skabe positivt omdømme i resten af verden som repræsentant for et land, der stadigvæk slæbte den tunge arv efter Apartheid med sig. En helt, som bragte håb om en bedre fremtid til både sorte og hvide.

Præcis en sådan helt var The Bladerunner – drengen, der beviste, at selv det umulige er muligt, hvis bare viljen er stærk nok. Måske netop derfor stod det sydafrikanske samfund også klar til at flå den faldne helt fra hinanden, da The Bladerunner svigtede folkets forestillinger om ham.

Fortællingen om Oscar Pistorius er intet mindre end en moderne græsk tragedie og alene derfor, er historien i sig selv så dragende. Ydermere bidrager The Life and Trials of Oscar Pistorius med et dybt portræt af mennesket bag legenden, men også af en atlet gjort af et helt særligt stof.

The Life and Trials of Oscar Pistorius                                                                       
Instruktør: Daniel Gordon
Passion Pictures
1 sæson, 4 afsnit
DR, 2020

You might also like

No Comments

Leave a Reply