Oplyst af Tara Westover

Der er gode bøger. Der er virkeligt gode bøger. Og så er der bøger, der er så gribende, at de rokker ved noget fundamentalt i læseren…

Generelt læser jeg rigtig mange gode og endda virkeligt gode bøger. Men indimellem sker det, at jeg læser en bog, der nærmest sparker benene væk under mig. Bøger, som ikke bare får mig til at glemme tid og sted, men som tvinger mig til at forholde mig til og sætte mit eget liv og mine forestillinger (og fordomme!) om verden i perspektiv. En sådan oplevelse havde jeg, da jeg læste Hanya Yanagiharas fuldstændig fantastiske roman, Et lille liv, og sådan har jeg netop haft det igen, mens jeg har læst Tara Westovers erindringsroman, Oplyst.

I romanen følger vi Taras opvækst for foden af et af Idahos bjerge i en fattig mormonfamilie, hvor absolut alt overskygges af faderens religiøse fanatisme. Tara konkluderer selv, at denne fanatisme udspringer af, at faderen sandsynligvis havde (og stadig har) en bipolar lidelse, som i perioder gjorde det religiøse vanvid mere udtalt end i andre.

Religiøst vanvid og overgreb: Specielt stærkt står beskrivelserne af de ekstremt farlige situationer, faderen presser sine børn ud i, når de arbejder for ham på hans skrotplads. Situationer, som flere gange resulterer i ulykker: Fx bliver en af Taras brødre voldsomt forbrændt, og en anden bror, Shawn, kommer flere gange alvorligt til skade med hovedet. Shawns personlighed er voldelig og utilregnelig, og helt op i voksenlivet udsætter Shawn sine søskende for overgreb og trusler på livet. Tara konkluderer selv, at Shawns utilregnelige og ind i mellem decideret psykotiske opførsel nok er et resultat af de gentagne voldsomme hovedtraumer.

Ovenstående er blot nogle af eksemplerne på forholdene i den dysfunktionelle familie. Forhold, som blot yderligere eskaleres, da faderens religiøse forestillinger bevirker, at han ikke vil tillade nogen i familien at blive tilset af en læge. I stedet behandles alt fra tredjegradsforbrændinger, kraniebrud og brækkede lemmer til fordøjelsesproblemer og snue med moderens urtemiksturer og healing.

Taras mor sætter sig, til at begynde med, op mod faderen på sin egen stilfærdige måde. Både i et forsøg på at beskytte børnene, men også når faderens vanvid for alvor stikker af. Men som årene skrider frem, og der begynder at opstå splittelse i familien, ender moderen dog med at stå bag faderen og endegyldigt tage hans parti i alt.

Den lange rejse mod drømmen: Som en del af faderens forsøg på at værne sin familie mod sammensværgelser og verdslige farer, får børnene ikke lov at gå i skole. Forældrene påstår, at børnene hjemmeskoles, men i så tilfælde er det ikke nogen form for boglig skoling, der finder sted. Da Tara oplever, at hendes storebror, Tyler, sætter sig op mod faderen og forlader hjemmet for at gå på college, tændes en ild i Tara. Det lykkes også hende at lære sig selv så mange boglige færdigheder, at hun består optagelsesprøven til college. Sidenhen fører Taras åbenlyse begavelse og hendes benhårde arbejde hende til prestigefyldte universiteter som Cambridge og Harvard.

Med Taras uddannelse følger dog også et opgør med både forældrene og flere af hendes søskende: Tara må erkende, at familiens kærlighed og accept ikke er gratis, og at der ikke er plads til hende i familien, medmindre hun underkaster sig den lov, som hendes vanvittige far har udstedt.

Universelle temaer: Udover selve den gribende fortælling om den ekstreme opvækst og om Taras stålsatte kamp for at skabe sit eget ’jeg’, så behandler Oplyst nogle universelle temaer, som enhver vil kunne genkende. Temaer, der drejer sig om skyld og skam, om kærlighed på trods, og om den pris et menneske kan tvinges til at betale for at udleve sine drømme.

At Tara Westover simpelthen skriver helt forrygende og bruger så mange præcise metaforer, gør, at fortællingen og temaerne kravler helt ind under huden på læseren. Man kan ikke undgå at forholde sig til, om man selv havde fundet styrken til at vende vanviddet ryggen, men samtidig miste sin familie? Og hvor meget af den grimme ælling, der for altid forbliver i den smukke svane?

Du skal læse Oplyst, hvis du elsker litteratur, der rusker op i dig og tvinger dig til at sætte spørgsmålstegn ved din opfattelse af verden, og som får dig til at sætte dit eget liv i perspektiv. Du skal også læse Oplyst, hvis du elsker en velskrevet erindringsbog med dybdeborende personkarakteristikker og familiedramaer.

Tara Westover

Oplyst

381 sider

Lindhardt&Ringhof, 1. udgave, 1. oplag, 2019

You might also like

No Comments

Leave a Reply